Huipputekniikkaa maataloudessa: EC-puhaltimet leikkaavat virrankulutusta sikatiloilla jopa 70%

Parantunut ilmainvaihto, vähemmän melua ja enemmän tuottoa sikaa kohti. Tämä on Soren Pedersenin sikatilan todellisuutta Bjerringbrossa Tanskassa sen jälkeen, kun hänen yhdeksään navettaansa tehtiin ilmanvaihtojärjestelmien energiauudistus.
Navettojen 70 % sähkösäästöt tarkoittavat, että Soren Pedersenin sähkön kokonaiskulutus 4200 sian tilalla on pudonnut puoleen. Tämän on nyt dokumentoinut Tanskan energiayhtiö EnergiMidt, joka on seurannut laitteiden kulutusta vaihdon jälkeen kokonaisen vuoden ajan.
Yhtiö MHJ Agroteknik asensi yhteensä 43 EC-puhallinta kuuden kuukauden aikana – maaliskuusta syyskuuhun 2010. Joka kerta, kun sikaerä lähetettiin teurastajalle, kaksi MHJ:n miestä marssi sisään tyhjään navettaan, ja viisi tuntia myöhemmin vanhat puhaltimet oli vaihdettu ebm-papstin nykyaikaisiin energiaa säästäviin puhaltimiin.
Nyt Soren Pedersen iloitsee vähentyneestä melusta, puhaltimien paremmasta kestävyydestä, helpommasta säädöstä sekä sähkömittarista, joka käy lähes hidastettuna.
- Tietysti säästöt ovat suurin palkinto, mutta myös muut hyödyt ovat tärkeitä. Esimerkiksi voin säätää nopeutta täydestä tehosta alaspäin minimiin, jolloin siivet pyörivät vain hitaasti. Pidän myös siitä, että ne eivät pidä ääntä. Joskus minun pitää tarkistaa, että ne ovat käynnissä – tuskin kuulen niitä, Soren Pedersen sanoo.

Lue lisää aiheesta oheisesta linkistä!

Huipputekniikkaa_maataloudessa.pdf