Kannattava moottorinvaihto tanskalaisissa kylmä- ja pakastinaltaissa

Torben Kirkholt, Tanskan ebm-papstin toimitusjohtaja, hymyilee tyytyväisenä siitä, että Tanskan kaksi suurinta ruokakauppaketjua nyt siirtyvät käyttämään iQ -moottoreita pakastimissaan. Toinen Tanskan kahdesta kylmä- ja pakastealtaiden valmistajasta on lisännyt myyntiään 50 %. Toisesta valmistajasta tuli äskettäin asiakas ja synnyttää jo suurta myyntiä ebm-papstille Tanskassa. ”OEM-valmistajat eivät aikaisemmin olleet markkinoineet näin energiatehokkaita lopputuotteita asiakkailleen. Ensi näkemällä, kolme kertaa enemmän maksava moottori johtaa pelkkiin tappioihin heille”, Kirkholt selittää ja selittää kuinka vaikeaa on myydä asiakkaille kalliimpaa, mutta kokonaistaloudellista moottoria. Kylmäkoneasentajat, jotka hoitavat loppuasiakkaiden huollon, olivat hekin alussa epäilevällä kannalla. Eikä ihmekään, koska iQ-moottoria ei tarvitse vaihtaa ennen kuin se on ollut toiminnassa 10 - 15 vuotta, kun taas Q-moottorilla on hyvin lyhyt käyttöikä. Lopuksi ruokakaupatkin epäilivät. Melkein jokaisella valmistajalla on ”vihreitä” tuotteita, mutta monet tuotteet eivät pysty vastaamaan lupauksiaan. ebm-papst pystyy, painottaa Kirkholt.

Suuret säästöt
Mutta tämän todistamiseksi pelkät sanat eivät riittäneet. Sen takia Kirkholt päätti osoittaa tosiasioita. Kiinnostuneelle kylmälaiteasentajalle, joka usein ostaa varaosia ebm-papstilta Brøndbyssä esiteltiin iQ- ja Q-moottoreiden vertailu. Valtava säästömahdollisuus vakuutti asentajan. Kirkholt pyysi häntä löytämään supermarketin, joka voisi olla kiinnostunut Q-moottoreiden vaihtamisesta iQ-moottoreihin. Hän löysi sellaisen Skælskørissä olevasta pikkukaupungista. "Olen usean vuoden aikana etsinyt tapoja, jolla voisi säästää energiaa supermarketissani” sanoo Poul Holm, SuperBrugsenin toimitusjohtaja. "Minun kauppani oli esimerkiksi ensimmäisiä asentamaan kansia pakastealtaisiin”. Toimenpide joka säästää n. 23 000 € vuodessa. Jonkin aikaa hän oli myös miettinyt kylmäaltaiden puhaltimia käyttävän n. 100 energiaa tuhlaavan moottorin vaihtamista. Päätös korvata testipakastimen 12 vanhaa Q-moottoria samankokoisilla iQ-moottoreilla osoittautui hyvinkin onnistuneeksi. "Mittasimme sähkönkulutusta 14 päivää ennen ja 14 päivää jälkeen vaihtoa iQ-moottoreihin. Sähkönkulutus miltei puoliintui”, Holm selittää innostuneesti. Sen jälkeen hän vaihtoi loput 88 moottoria siitä huolimatta, että ne vielä toimivat. Vähentynyt sähkönkulutus tarkoittaa, että uudet iQ-moottorit ovat maksaneet itsensä kahden - kolmen vuoden kuluessa.

Säästöt luvuissa
"Suuri etu meille oli tietenkin, että olemme johtavia tekniikan osalta, mutta ennen kaikkea, kuinka käytimme tämän hyväksemme, Torben Kirkholt selittää. Mahdollisuus ei ainoastaan antaa loppuasiakkaalle ylistyksiä, vaan ennen kaikkea todellisuuteen perustuvat vakuuttavat luvut muodosti läpilyönnin energiatehokkaalle iQ -kylmä- ja pakasteallasmoottorillemme Tanskassa. Suurten supermarkettien ovet ovat avautuneet. "Ennen tätä projektia meillä ei ollut minkäänlaista vaikutusvaltaa loppuasiakkaiden teknikkoihin, niihin, jotka päättävät millaisia koneita pakastimissa on käytettävä. Vain kolmen kuukauden kuluessa olemme kehittäneet valtavan uskottavuuden."

Tanskan Coop-ketjulla on mahdollisuus säästää jopa 14,5 miljoonaa kWh vuodessa. Jos sisällytämme laskelmaan Tanskan muut suuret ruokakauppaketjut, saamme vielä kolme – neljä kertaa tätä suuremman säästöpotentiaalin – joka vastaa 21 000 tonnia CO2. Kirkholtille ruokakauppaketjujen suuri kiinnostus on luonut toisen strategisen edun. Kauppaketjut vaativat nyt, että OEM-valmistajilla pitää olla energiatehokkailla ebm-papstin EC-moottoreilla / EC-puhaltimilla varustettuja lopputuotteita.

iQ-moottori vähentää energiankulutusta 70 %