Jaksaa, jaksaa!

Myyntikoordinaattori​mme Minna ebm-papst-maratonilla.
Kaikki hyvät asiat tulevat niille, jotka jaksavat odottaa. ebm-papstin tuotteiden osalta tämä ei ole pelkkä sanonta. Osoitamme sen käytännössä jatkuvilla puhaltimien kestävyystesteillä, joissa tuotteemme lyövät jatkuvasti ennätyksiä.

Tuotteiden käyttöiän osalta monet yritykset luottavat laskentaan ja simulointiin. Nämä tiedot eivät kuitenkaan usein vastaa todellisuutta. Me ebm-papstilla luotamme paitsi teoriaan, myös käytännön havaintoihin. Tätä varten testaamme tuotteitamme perusteellisesti laboratoriossa nopeutetuilla testeillä ja kestävyystesteillä.

Tietenkään emme voi toimia täysin ilman teoreettista pohjaa. Loppujen lopuksi emme voi odottaa kymmenen vuoden testivaihetta ennen uuden tuotteen julkaisua. Siksi kestävyystestimme suoritetaan 40–70 celsiusasteen lämpötilassa, sillä lämpö kiihdyttää kulumisprosessia. Viat arvioidaan Weibull-jakauman mukaisesti. Jakautumisesta voimme laskea ajankohdan, jolloin kymmenen prosenttia testatuista näytteistä on epäonnistunut ja jolloin laakerointijärjestelmän kuluminen alkaa.

Testaus eri lämpötiloissa antaa meille mahdollisuuden määrittää "ikääntymistekijä", jonka avulla voimme määrittää muiden puhaltimien elinajanodotteen eri lämpötiloissa. Vielä käynnissä olevia testinäytteitä ei ole kytketty pois päältä, mutta tarkkailemme niitä jatkuvasti. Näin voimme saada entistä tarkemman käsityksen puhaltimien käyttöiästä monien vuosien ajan ja saada käsityksen laakereiden ja voiteluaineiden oikeasta käytöstä. Nämä opit ovat välttämättömiä uusien tuotteiden kehittämiselle, koska tuotteidemme käyttöikä riippuu suuresti laakerijärjestelmän oikeasta valinnasta.

Mutta mitä kestävyystestit merkitsevät asiakkaillemme? Ennen kaikkea luotettavuutta. Viime kädessä tuotteemme osoittavat laboratoriokokeissa toistuvasti luotettavuutta. Jos tätä ei usko, voi tulla käymään luonamme ja katsomaan itse. "Sitten ihmiset ovat usein hämmästyneitä", kertoo Robert Wasmuth, St. Georgenin luotettavuuden ja testauksen johtaja. "Sillä jotkut asiakkaistamme eivät ole juurikaan vanhempia kuin 80-luvulta lähtien käynnissä olleet ennätyspuhaltimemme." Tämä osoittaa, että ebm-papst-tuotteisiin voi todella luottaa.