Tiede, innovaatio ja teknologia hidastavat ilmastonmuutosta

Solar Foods käyttää suoria ilmanpoistolaitteita hiilidioksidin vetämiseen ilmakehästä. Tähän käytetään ebm-papstin puhaltimia.Kuva: Solar Foods
Solar Foods on suomalaisyritys, joka on kehittänyt innovatiivisen Solein-proteiinin. Se valmistetaan mikro-organismeista käyttämällä vetyä, hiilidioksidia, happea ja typpeä, joita löytyy runsaasti ilmasta. Solein-proteiinin valmistus hidastaa ilmastonmuutosta, sillä se on hiilinegatiivista. Tässä työssä ovat apuna myös ebm-papstin puhaltimet - engineering a better life!

Ylituotanto ja keskeisten resurssien kulutus aiheuttavat ongelmia planeettamme ilmastolle. Climate Trailblazers tutkii ympäri maailmaa eniten tulevaisuuteen suuntautuneita ratkaisuja, jotka voivat auttaa talouskasvun jatkumista mutta myös ohjata planeettaamme kestävämmälle tielle. Climate Trailblazers kertoo kunnioitusta herättävistä pyrkimyksistä luoda innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, jotka ovat hyviä yrityksille ja vielä parempia planeetalle.

Hiilineutraalius, COP26, nettonolla – nämä ovat usein ilmastonmuutokseen liittyviä käsitteitä. Tavalliselle tallaajalle termit eivät välttämättä merkitse paljon, mutta mitä lähemmäs omaa elinympäristöä ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat osuvat, sitä enemmän muutokset kiinnostavat ihmisiä. Mm. Bangaloren tulvat ja Indonesian pienet uppoavat saaret saavat myös Singaporessa miettimään ilmastonmuutoksen pahimpia seurauksia.

Ravinnon valmistaminen pelkästä ilmasta
Elätpä syödäksesi tai syöt elääksesi, me kaikki tarvitsemme ruokaa selviytyäksemme.
Tällä hetkellä nousussa ovat vaihtoehtoiset proteiinit, kuten kasvipohjainen tai solupohjainen liha, jolla on pienempi ympäristöjalanjälki. Samalla ajatus ruuasta, jolla on negatiivinen hiilijalanjälki, kuulostaa scifi-romaanin konseptilta.

Mutta totuus voi tässä tapauksessa olla tarua ihmeellisempää. Suomalaisyritys Solar Foods on haastanut sanonnan "tässä maailmassa ei ole ilmaisia lounaita" kehittämällä Solein-proteiinin, joka on tuotettu mikro-organismeista käyttämällä komponentteja, kuten vetyä, hiilidioksidia, happea ja typpeä, joita on runsaasti ilmassa.

Soleinin tuotanto ei ole pelkästään hiili-lite, vaan se on hiilinegatiivista. Jos maataloudelle varattuja maita vapautuu muuhun käyttöön, ne voivat toimia edelleen hiilinieluina kasvihuonekaasupäästöjen ja ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi.
Jopa prosessiin käytettävä sähkö tulee uusiutuvista lähteistä, kuten tuuli- ja aurinkovoimasta, kun taas hiilidioksidia voidaan saada ihmisten käytössä olevista rakennuksista.

Solar Foodsin toinen perustaja, toimitusjohtaja Pasi Vainikka uskoo, että tällä teknologialla ruokaa voidaan valmistaa melkein missä tahansa.
"Tämä ei lopu tähän", Vainikka sanoo. "Voimme lopulta tuottaa Soleinia kaupunkiympäristössä, koska jokainen meistä hengittää päivittäin ulos noin 1 kg hiilidioksidia. Se voidaan ottaa talteen rakennuksista ja laittaa takaisin ruokaan."

Solein-proteiinin tuotanto on pian todellisuutta. Kun Solar Foodsin ensimmäinen testilaitos Singaporessa valmistuu vuonna 2023, ilmaislounas saattaa olla aivan nurkan takana.