iQ leikkaa Coop storen sähkönkulutuksen

iQ-moottori kuluttaa 7,5 W sähköä tuottaakseen 6 W tehoa puhaltimen pyörittämiseen, kun taas Q-moottori tarvitsee noin 31 W sähköä tuottaakseen 6 W tehoa puhaltimen pyörittämiseen.
”Säästetty euro on ansaittu euro” on Margit Bayn, Tanskan Ørslevissa sijaitsevan Dagli’Brugsen-yrityksen johtajan filosofia. Margit on investoinut ebm-papstin energiatehokkaisiin puhallinmoottoreihin, jotka on asennettu myymälän kylmä- ja pakastinaltaisiin ja -kaappeihin sekä varastotilojen jää- ja viileäkaappeihin. Tämä on joka sentin arvoista, sillä investointi leikkaa sähkönkulutusta vähintään 11,800 kWh vuodessa – säästäen vuodessa 2245 €, kun sähkön hinta on 0,19€ / kWh.

Tämän lisäksi varsinaisen myymälätilan jäähdytystarve pienenee, mikä tuo vuosittain 4000 kWh energiansäästön.
”Minun kauppani kaltaisten maalla sijaitsevien pienten lähikauppojen toiminta on taloudellisesti rajallista, joten meidän täytyy säästää siinä missä voimme,” sanoo Margit. ”Sähkölaskun pienentäminen on ilmiselvä mahdollisuus – heti ensimmäisestä päivästä lähtien olen nähnyt, miten mittari raksuttaa hitaammin, ja se on uskomatonta,” lisää Margit innoissaan.

Yhteensä 36 puhallinmoottoria vaihdettiin: 22 kylmäaltaisiin ja –kaappeihin sekä pakastimiin myymälän puolella, ja 14 varastotiloihin. Kokonaisuudessaan vaihtaminen kesti vain pari päivää siitä, kun ensimmäinen kylmäallas tyhjennettiin siihen, että kaikki tavarat olivat paikoillaan sekä myymälässä että varastotiloissa.
Ennen vaihtoa kaikissa yksiköissä oli Q-moottoreilla varustetut puhaltimet – kuten suurimmassa osassa Tanskan ruokakauppoja. Q-moottoreita löytyy joka puolelta, sillä ne käyttävät vanhaa, halpaa tekniikkaa. Näiden edullisten Q-moottorien käyttäminen on kuitenkin kallis ratkaisu. Toisin kuin iQ-moottoreilla, joiden elinikä on 10-15 vuotta, Q-moottorit kestävät tyypillisesti vain 2-3 vuotta johtuen suuresta energiahukasta joka kuumentaa moottoreita.

Energiatehokkaat iQ-moottorit on nyt asennettu koko Ørslevissä sijaitsevaan kauppaan. Koska iQ-moottorin mitat ovat aivan samat kuin vanhan Q-moottorin, iQ-moottoriin vaihtaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Mutta älä anna iQ-moottorin diskreetin ulkomuodon hämätä – sisäpuolelta se on teknisesti aivan omaa luokkaansa. iQ on älykäs moottori joka sopeuttaa energiankulutuksensa kunkinhetkiseen tarpeeseen, eikä hukkaa lainkaan energiaa. Ja sähkömittari osoittaa asian silmänräpäyksessä.